Wetenschapsjournalist

China, het land van groot en snel

China heeft in de chemie de leidende rol van Europa overgenomen. En menig Nederlands chemiebedrijf zoekt toegang tot de immense markt van 1,3 miljard mensen. Maar let op: ondernemen in China draait om guanxi, aldus China-pioniers.

“De eerste Anammox-installatie die vanuit China werd besteld, was ruim tien maal groter dan we ooit ontworpen hadden”, vertelt Rob Heim, directeur van Paques. En ook de grootste Biopaq-installatie van het Friese bedrijf in biologische gas- en waterzuiveringstechnieken staat in China. Heim is nog vaak verbaasd over het enthousiasme en de snelheid waarmee China nieuwe technologie omarmt. “Dat is het leukste aspect van ondernemen in China. Bij ons staan de kranten bol over innovatie en kenniseconomie, maar dáár wordt het veel sneller verwezenlijkt.”

China is de C uit de BRIC’s, de landen met de sterkste economische groei in de afgelopen tien jaar. China is ook de absolute koploper. Vanaf begin jaren tachtig groeide de Chinese economie jaar op jaar gemiddeld tien procent. In het ‘crisisjaar’ 2009 daalde de groei tot zes procent. Sinds februari 2011, is China de tweede grootste economie; het streefde Japan voorbij.  De verwachting is dat in 2020 ook de VS zijn ingehaald en China de nieuwe wereldleider is. …..

(BRIC-serie deel 2 ‘China, het land van groot en snel’, Chemie Magazine, 23 maart 2012, p20 – ook verschenen op Sync.nl)

RSS Syndication