Wetenschapsjournalist

Boeken

Boekenreeks Kinderuniversiteit

CoverMijnToekomstHet nieuwste (5e) boek van de Kinderuniversiteit van Tilburg gaat over de toekomst! Word ik 100 jaar? Nemen robots de wereld over? Zijn er over 50 jaar nog neushoorns? Hoogleraren van de Kinderuniversiteit geven een antwoord. In 2004 startte Tilburg University een Kinderuniversiteit. Professoren geven colleges aan kinderen uit groep 6, 7 en 8. Marga verzorgde vijf jaar lang de programmering en startte de bijbehorende educatieve boekenreeks.  Ze maakt het boekplan, coördineert en schrijft. Er zijn vijf kinderboeken verschenen: Mag dat?! (2007), Hoe voelt dat?! (2007), Wat kost dat?! (2008), Ik! Wie is dat? (2011, zilveren griffel!) en Mijn toekomst (2014).

 

Aha, dit kan ik!

Een inspiratieboekje over wetenschap- en techniekonderwijs op de basisschool. ‘Aha, dit kan ik’  toont voorbeelden en ideeën uit de praktijk van zes vindplaatsscholen: basisscholen die al gestart zijn met wetenschap- en techniekles.  Onderzoeker Veerle De Winter bezocht de scholen en observeerde in verschillende klassen. De observaties en resultaten van dit onderzoek (onderdeel van het onderzoeksprogramma Talentenkracht) worden beschreven. Het boekje is gepresenteerd op 22 november 2012 tijdens de conferentie Krachtstroom van Kenniscentrum Brainport.

Atlas of European Values

De Atlas of European Values – Trends and Traditions at the turn of the Century (Brill, 2011) laat zien hoe Europeanen denken over Europa, God, gezin, sex, werk en politiek. In kaarten en grafieken worden de belangrijkste resultaten en trends van de European Values Study gepresenteerd. Marga maakte de atlas samen met sociaal wetenschappers Loek Halman en Inge Sieben van Tilburg University. Deze atlas is het vervolg op De Atlas of European Values (Brill, 2005). De atlas is op 27 november 2011 gepresenteerd tijdens de conferentie ‘The Value(s) of Europe‘.

MEEDOEN (download)

Eén op de vijf mensen in ontwikkelingslanden heeft een handicap. Vaak zijn zij onzichtbaar voor de buitenwereld. Kinderen worden uit schaamte thuisgehouden, jongeren krijgen geen opleiding en volwassenen zijn veroordeeld tot de bedelstaf.  Ontwikkelingsorganisaties, van klein tot groot, weten niet altijd hoe ze deze groep moeten bereiken. De praktische gids “MEEDOEN – open je project voor kinderen met een handicap” geschreven voor het Liliane Fonds door Mirjam Vossen en Marga van Zundert biedt tips en handreikingen…. (Uitgeverij Wereldpodium 2011)

Topklassers Scheikunde

TopklassersSnel lerende kinderen uit de bovenbouw van de basisschool kunnen zelfstandig extra kennis opdoen met de educatieve reeks Topklassers van uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Marga schreef in 2009 in opdracht  het deel Scheikunde uit deze reeks (werkboek + antwoordboek). Kinderen leren de eerste beginselen van chemie en doen kleine proefjes aan de hand van ‘alledaagse’ onderwerpen zoals handen wassen, kristallen maken, brand, ontploffingen en de spijsvertering.

Over sneeuwballen en glaasjes melk ….

Voor het Chemisch Magazine, voorloper van het huidige C2W, schreef Marga van Zundert mee aan de rubriek Beginfase. Daarin wordt de chemie achter alledaagse zaken toegelicht. Over sneeuwballen en glaasjes melk …. (2000) bevat een selectie van de beginfases waaronder een tiental van Marga over o.a. migraine, knoflook, tandvullingen en de griepprik. Eerder verscheen ook ‘Een glaasje melk voor het slapen’ (1999).

Net verschenen

De wetenschapper drukt op een knop en de muis is blij, of juist bang

Met een lichtflits in hun brein kan Karl Deisseroth bij muizen hallucinaties, dorst en levenslust opwekken en weer laten verdwijnen. De Amerikaanse neurowetenschapper ontving deze maand de Heinekenprijs voor geneeskunde. Met enige tegenzin begint Karl Deisseroth eind jaren negentig als jonge arts in opleiding aan een verplicht coschap in de psychiatrie. Liever wil hij zich meteen […]