Wetenschapsjournalist

Wetenschapsjournalist

logo

Atlas of European Values (2005, 2011, 2022)

De Atlas of European Values – Change and Continuity in Turbulent Times (2022) laat zien hoe Europees Europeanen zich voelen, hoe zeer ze elkaar vertrouwen en hoe ze denken over migratie, duurzaamheid, democratie en welvaart. In vele kaarten en grafieken worden de belangrijkste resultaten en trends van de European Values Study gepresenteerd. In korte en langere interviews ondervroeg Marga wetenschappers over de achtergronden van waardenverschillen in Europa.

Deze derde Atlas is de opvolger van de Atlas of European Values – Trends and Traditions at the turn of the Century (Brill, 2011) en de Atlas of European Values (Brill, 2005).  Marga maakte al deze atlassen samen met sociaal wetenschappers Inge Sieben, Tim Reeskens en Loek Halman van Tilburg University. De nieuwste atlas is op 9 mei 2022 gepresenteerd in Brussel tijdens de European Values Conference 2022: A look at the past, present and futures, waar Marga ook een column uitsprak. De opnames van de presentatie zijn terug te kijken, Marga’s column start bij 1.08u.

Boekenreeks Kinderuniversiteit

In 2004 startte Tilburg University een Kinderuniversiteit. Professoren geven colleges aan kinderen uit groep 6, 7 en 8. Marga verzorgde vijf jaar lang de programmering en startte de bijbehorende educatieve boekenreeks. Ze maakt het boekplan, coördineert en schrijft. Er zijn vijf kinderboeken verschenen: Mag dat?! (2007), Hoe voelt dat?! (2007), Wat kost dat?! (2008), Ik! Wie is dat? (2011) en Mijn toekomst (2014). In 2015 maakte Marga ook de lesmodule Emoties voor de Juniorkennisbank.

Ik! Wie is dat?

Zilveren Griffel 2015

Het educatieve kinderboek ‘Ik! Wie is dat?’ kreeg een Zilveren Griffel.

Aha, dit kan ik!

Aha, dit kan ik!

Een inspiratieboekje over wetenschap- en techniekonderwijs op de basisschool. ‘Aha, dit kan ik’ toont voorbeelden en ideeën uit de praktijk van zes vindplaatsscholen: basisscholen die al gestart zijn met wetenschap- en techniekles. Onderzoeker Veerle De Winter bezocht de scholen en observeerde in verschillende klassen. De observaties en resultaten van dit onderzoek (onderdeel van het onderzoeksprogramma Talentenkracht) worden beschreven. Het boekje is gepresenteerd op 22 november 2012 tijdens de conferentie Krachtstroom van Kenniscentrum Brainport.

MEEDOEN

MEEDOEN

Eén op de vijf mensen in ontwikkelingslanden heeft een handicap. Vaak zijn zij onzichtbaar voor de buitenwereld. Kinderen worden uit schaamte thuisgehouden, jongeren krijgen geen opleiding en volwassenen zijn veroordeeld tot de bedelstaf.  Ontwikkelingsorganisaties, van klein tot groot, weten niet altijd hoe ze deze groep moeten bereiken. De praktische gids “MEEDOEN – open je project voor kinderen met een handicap” geschreven voor het Liliane Fonds door Mirjam Vossen en Marga van Zundert biedt tips en handreikingen…. (Uitgeverij Wereldpodium 2011)

Topklassers Scheikunde

Topklassers

Snel lerende kinderen uit de bovenbouw van de basisschool kunnen zelfstandig extra kennis opdoen met de educatieve reeks Topklassers van uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Marga schreef in 2009 in opdracht  het deel Scheikunde uit deze reeks (werkboek + antwoordboek). Kinderen leren de eerste beginselen van chemie en doen kleine proefjes aan de hand van ‘alledaagse’ onderwerpen zoals handen wassen, kristallen maken, brand, ontploffingen en de spijsvertering.

Over sneeuwballen en glaasjes melk ....

Over sneeuwballen en glaasjes melk ....

Voor het Chemisch Magazine, voorloper van het huidige C2W, schreef Marga van Zundert mee aan de rubriek Beginfase. Daarin wordt de chemie achter alledaagse zaken toegelicht. Over sneeuwballen en glaasjes melk …. (2000) bevat een selectie van de beginfases waaronder een tiental van Marga over o.a. migraine, knoflook, tandvullingen en de griepprik. Eerder verscheen ook ‘Een glaasje melk voor het slapen’ (1999).