Stap het café binnen in Tirana of Vilnius om een andere cultuur op te snuiven (Column 1 juli 2023) Werkend aan de Atlas of European Values werd ik steeds nieuwsgieriger. Ik moet nu absoluut eens naar het koude Finland waar de mensen wijs en warm lijken. Naar Albanië waar het leven even hard is als de gastvrijheid groot. Naar Portugal … (verder lezen via Trouw)
Van september 2022 tot juli 2023 schreef Marga van Zundert elke twee weken een column over waarden in Europa voor dagblad Trouw. De columns zijn gebaseerd op de Atlas of European Values – Change and Continuity in Turbulent Times.
Je ouders trots maken is ook voor Nederlanders een levensdoel (Column 17 juni 2023) Je ouders trots willen maken. Voor 43 procent van de Nederlanders is het een van de hoofddoelen in hun leven. Van de jongste generatie (18-30 jaar) ziet zelfs 60 procent trotse ouders als een levensdoel. Ik keek ervan op. (Verder lezen via Trouw)
De Duitsers zijn nu het minst materialistisch van Europa (Column 3 juni 2023) Zoals veel Nederlanders heb ik een huis, stromend water, genoeg eten en kan naar de dokter als dat nodig is. Mijn dochters studeren en ik spaar wat voor mijn pensioen. Een auto heb ik niet, duur en niet nodig. Maar wel een mooie vakantiefiets en hopelijk ooit die mooie houten vloer. (Verder lezen via Trouw)
Een democratie met winnaars en losers (Column 20 mei 2023) Net als bij muziek is het in de wetenschap ook fijn om beroemdheden eens live te horen. Toegangskaartjes zijn bovendien een stuk betaalbaarder. Dus zat ik vorige week in De Vereeniging in Nijmegen te luisteren naar filosoof Michael Sandel, hoogleraar politieke wetenschappen aan Harvard Universiteit. En met mij een paar honderd andere fans. (verder lezen via Trouw)
De scheidslijn in denken over euthanasie loopt nu van Italië naar Estland (Column 6 mei 2023) Geboren worden overkomt je. Ongevraagd word je op de wereld gezet door je ouders, God of het lot – net wat je gelooft. Ook de dood is lang gezien als iets dat compleet buiten je eigen controle ligt. (verder lezen via Trouw)
Camera’s maken de straat veiliger, als je tenminste de overheid vertrouwt (Column 22 april 2023) Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Toen ik buiten op camera’s ging letten, zag ik ze plots overal. Niet alleen waar ik ze verwachtte: op het station, in het winkelcentrum of in de villawijk. Maar ook in volksbuurten. Rolluiken en een tegeltuin blijken net zo’n goede voorspeller voor een camera aan de gevel als een oprijlaan. (verder lezen via Trouw)
Liever geen Roma en Sinti als buren, zeggen Europeanen (Column 8 april 2023) Mijn directe buren komen uit Cyprus en Polen. Maar in de straat ook geboren en getogen Brabanders, studenten, Nederlands-Turkse gezinnen en jonge stellen. Er zijn geen buurtbarbecues, maar er wordt vriendelijk gegroet en we maken af en toe een praatje. Prima buren, vind ik. De enige onmin veroorzaak ik eigenlijk zelf met een Perzische slaapboom in de tuin. (verder lezen via Trouw)
Geld en vrijheid maken mensen gelukkig (Column 26 maart 2023) Tien jaar geleden was ik in Malawi, een van de armste landen in Afrika. Niet als safaritoerist. Een bevriende journalist organiseert er reizen om het land te leren kennen. We bezochten een school en een ziekenhuis, spraken met een boer, slenterden over de markt en liepen door een krottenwijk. (verder lezen via Trouw)
Elk bewijs dat mannen beter zijn ontbreekt (Column 10 maart 2023) Niet gewoon de helft, maar slechts een derde van de leden van de Provinciale Staten en waterschapsbesturen is vrouw. En de kieslijst die ik kreeg, belooft niet snel verandering. De lijst van JA21 hier in Noord-Brabant telt veertien mannen en één vrouw. De BBB-lijst telt vijfentwintig kandidaten waarvan vier vrouw. (verder lezen via Trouw)
De hemel ligt in het oosten (Column 25 feb. 2023) Ik heb niet veel dode mensen gezien. Maar de doden die ik zag, vond ik morsdood. Niks net-alsof-ze-slapen. Verdwenen waren degenen waar ik van hield, direct na hun laatste adem. Gelovigen kunnen zich troosten met het idee dat de ziel naar een mooie plek afreist. Mijn ene oma had er een rotsvast vertrouwen in dat mijn opa Janus bij de hemelpoort stond te wachten. (verder lezen via Trouw)
Een beter milieu begint bij de ander vinden Nederlanders (Column 11 feb. 2023) Wat is belangrijker: economie of milieu? Milieu, zeggen de meeste Europeanen. Zweden, Zwitsers en IJslanders zijn daarin het stelligst, laat de Atlas of European Values zien. Meer dan driekwart vindt dat een schoon milieu boven winst of werkgelegenheid moet gaan. (verder lezen via Trouw)
We willen meer zinvol werk én meer vrije tijd (Column 28 jan. 2023) Op vrijdagochtend werk ik in de Brabantse natuur, al bijna tien jaar lang. Ik trek vliegdennetjes uit de hei of spit exotische struiken zoals Amerikaanse vogelkers uit het bos. Soms onder het hoge gezang van de veldleeuwerik bij Huis ter Heide, soms met gilletjes op de achtergrond vanuit Joris en de Draak in Plantloon. (verder lezen via Trouw)
Demonstreren werkt ook tegen brute regimes (Column 14 jan. 2023) Mijn eerste demonstratie was meteen de grootste ooit in Nederland. Meer dan een half miljoen mensen protesteerden in 1983 in Den Haag tegen de plaatsing van kernwapens. Als 15-jarige was ik diep onder de indruk van de mensenmassa, het enthousiasme en de eensgezindheid. Hier kon de regering toch niet omheen? (verder lezen via Trouw)
Heel Europa vindt inkomensverschillen te groot (Column 31 dec. 2022) Mijn buurjongens Bart en Job hadden als eersten een kleuren-tv. Dus daar verzamelden de buurtkinderen op zondagochtend terwijl de grote mensen uitsliepen. Wim en Charlotte hadden een aparte speelkamer in hun grote huis. Dat was bijzonder. Maar het gras in de grote achtertuin was eigenlijk de grootste attractie. Daar kon je voetballen zonder je knieën te schaven. Verschillen in welvaart waren er in de jaren zeventig en tachtig, maar groot of belangrijk voelden ze voor mij als kind niet. (verder lezen via Trouw)
Wanneer is iemand een ‘echte’ landgenoot? (Column 10 dec. 2022) Vanavond ontmoeten ze elkaar: de spitsen Kylian Mbappé van Frankrijk en Marcus Rashford van Engeland. Ze zijn de trots en hoop van hun land op het WK in Qatar. Mbappé scoorde al vijf keer, Rashford driemaal. Allebei groeiden ze op in bittere armoede. (verder lezen via Trouw).
Onze bereidheid om te vechten neemt af, tenzij de vijand nabij is (Column 26 nov. 2022) Op een dag stug doorrijden van ons veilige bestaan hier, vechten zo’n 600.000 gewone Oekraïners. Ze zijn na de inval van Rusland plots geen kok, IT’er, manager of wetenschapper meer, maar soldaat. Ze vuren kanonnen af, kruipen door loopgraven, rijden in tanks en voeren vuurgevechten. En dat kostte al tienduizenden van hen het leven. (verder Lezen via Trouw)
In Nederland demonstreert een Greta samen met haar ouders (Column 12 nov. 2022) De klimaattop in Egypte is begonnen. Ditmaal zonder de bekende klimaatactiviste Greta Thunberg. Ze sprak steun uit voor demonstranten in Sharm el-Sheikh en ondertekende een oproep voor meer vrijheid in Egypte. Maar ze verwacht geen oplossingen van politici en ziet de top als greenwashing. (verder Lezen via Trouw)
Het broeit en beweegt in de kijk op homoseksualiteit (Column 29 okt. 2022) “Dat bestaat niet in Tsjechië.” Het klonk eerder verbouwereerd dan afkeurend. Hij wilde vooral van mij weten of zij hem niet voor de gek hield. Want dat mijn studiegenote op vrouwen viel, was amper te bevatten voor de Tsjechische uitwisselingsstudent, en een teleurstelling. (verder Lezen via Trouw)
Ruslands gedrag helpt het Europese wij-gevoel (Column 15 okt. 2022) Ja’, zou ik na enige aarzeling antwoorden op de vraag of ik me een Europeaan voel. Vooral omdat ‘nee’ verkeerd lijkt. Een krappe meerderheid van de Nederlanders zegt ook ‘ja’, aldus de Atlas of European Values. Maar waarom neig ik meer naar ja? (verder Lezen via Trouw)
Wie zich veilig voelt, kan een ander vertrouwen (Column 1 okt. 2022) Het vertrouwen in de regering, politiek en overheid was nog nooit zo laag. Maar te midden van al die vertrouwenscrises vierde ik afgelopen weekend juist een vertrouwensjubileum. Al tien jaar lang zijn de 49 andere zzp’ers in mijn broodfonds bereid mij te steunen, mocht ik onverhoopt ziek worden. (verder Lezen via Trouw)
De verleiding van de sterke leider (Column 17 sept. 2022) Voor de oorlog oogde de Oekraïense president Volodimir Zelenski slank, gladgeschoren, fris en strak in het pak. Na de Russische invasie verscheen hij in kogelvrij vest en kreeg dikke wallen onder de ogen. Maar hij bleef bewonderenswaardig overeind en gaf rake, messcherpe speeches ondanks het slaapgebrek. (verder Lezen via Trouw)
Migranten meest welkom in Albanië en IJsland (Column 3 sept. 2022) Je bent op de vlucht, of werk vinden blijkt onmogelijk. Het rijke Europa lonkt: daar zijn banen en is het veilig. En stel dat je kunt kiezen. Geen mensensmokkelaars die je route bepalen, geen hekken met scheermesjesdraad die je tegenhouden, geen angstig afwachten waar de gammele boot strandt. (verder Lezen via Trouw)