Wetenschapsjournalist

De wereld wordt niet vanzelf rijk en gelukkig

De rijken worden momenteel rijker en de armen armer. Daar wordt niemand gelukkiger van, óók de rijken niet, betoogt Marga van Zundert.

Hard werken is geen garantie voor een welverdiende boterham. Dat bewijst de Franse econoom Piketty in zijn onlangs verschenen en al veelbejubelde boek ‘Capital’. Piketty’s onderzoek wijst uit dat geld bezitten (vermogen) in het huidige kapitalisme meestal meer oplevert dan arbeid. Waardoor rijken uiteindelijk rijker en armen armer worden. In veel landen is de kloof tussen rijk en arm pijnlijk zichtbaar. De VS kent getto’s, trailerparken en overvolle gevangenissen. In Brazilië kijken villawijken op de heuveltoppen uit op de drek van de sloppenwijken. En in Nigeria vinden hartoperaties plaats in privéklinieken, maar sterven patiënten in overheidsziekenhuizen aan diarree omdat er geen medicijnen en artsen zijn. …..

Dit opinieartikel is verschenen in het Brabants Dagblad, BN De Stem, Eindhovens Dagblad en de Twentse Courant/Tubantia. Het gehele artikel is te vinden op de website van het Wereldpodium.

RSS Syndication