Wetenschapsjournalist

Waterfilter filtert niets in Nederland

Door <a href="https://de.wikipedia.org/wiki/User:Smial" class="extiw" title="de:User:Smial">Smial</a> op de <a href="https://de.wikipedia.org/wiki/" class="extiw" title="de:">Duitstalige Wikipedia</a> - eigenes Foto. Originally from <a class="external text" href="http://de.wikipedia.org">de.wikipedia</a>; description page is/was <a class="external text" href="http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Image%3AHaushalts-Wasserfilter.jpg">here</a>., <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 de">CC BY-SA 2.0 de</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2958344">Link</a>Water kan niet puur genoeg zijn. Waterfilters en vitalizers vinden daarom gretig aftrek. Maar schoner wordt het Nederlandse kraanwater er nauwelijks of niet van. En wie niet oplet, drinkt zelfs viezer water.

Ook zoiets doodgewoons als water kan hip zijn. Op sportscholen en kantoren staan tegenwoordig waterkoelers. En tienermeisjes gaan niet zonder waterflesje in de tas naar school, naar festivals en het strand. Het vocht zit in supermarktplastic of in een milieubewuste Dopper. Bronwater of kraanwater, met of zonder een, liefst zelfbereid, smaakje — munt, appel, bosvruchten, komkommer of citroen. Dat hippe designflesje en de waterkan thuis hebben inmiddels ook vaak een filter. Dat belooft ‘water zoals de natuur het bedoeld heeft’. Volgens de filterfabrikanten betekent dat: géén chloor, géén kalk en géén metalen of andere chemicaliën. Daarmee suggereren ze dat wie als vanouds rechtstreeks uit de kraan drinkt ongezond bezig is. Is dat zo?  […]

(Skepter, 29 mei 2017, p35-39)

Salpeterzuur op de boerderij

Een lekkende opslagtank voor salpeterzuur zorgde voor evacuaties in het Vlaamse dorp Zevekote. De tank hoort bij een experimentele mestverwerkingsinstallatie.

‘De tank is ’s ochtends gevuld. ’s Middags zagen we de eerste druppels en al snel een gelige wolk rondom de tank. Toen hebben we direct de brandweer gebeld.’ Een paar dagen na het ongeluk vertelt varkensboer Carine Decloedt tegen de Vlaamse tv-zender VTM wat er eind maart op haar erf gebeurde. De toegesnelde brandweer slaagde er niet in het lek te dichten en besluit het zuur over te pompen. […]

(C2W, 5 mei 2017, p11)

Vaccin tegen Lyme. Wie durft?

Het eerste vaccin tegen de ziekte van Lyme werkte, maar was al snel omstreden. Twintig jaar later is er nog geen opvolger. Terwijl elk jaar opnieuw zo’n tweeduizend Nederlanders Lyme oplopen met jarenlange klachten als gevolg.

“Gevaarlijker dan de ziekte zelf”, luidde de waarschuwing van de Amerikaanse patiëntenvereniging tegen het eerste Lyme-vaccin binnen een jaar na introductie eind jaren negentig. En dat imago verdween niet meer. “LYMerix was een wetenschappelijk succes, maar een pr-fiasco”, stelt de Amerikaanse oud-kinderarts en vaccinexpert Stanley Plotkin. […]

(Trouw, 22 april 2017, p 14-15)

Lisdodden en waterbuffels in de veenwei

De Nederlandse veenweiden dalen en dalen. De enige oplossing: nat boeren. Dat moet een proefproject in Noordoost-Friesland duidelijk maken.

Sloten, sappig gras, schapen en een windmolen in de verte. Het Bûtenfjild in Noordoost-Friesland oogt oer en oer-Hollands. Toch zal dit plaatje voor het eind van de eeuw onherroepelijk verdwenen zijn, waarschuwt Jasper van Belle, ecoloog en docent-onderzoeker bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In plaats daarvan komen wuivende rietvelden, drassige veenmosakkers of misschien zelfs rijstteelt. Want willen de Friese veenweideboeren het hoofd boven water houden, dan is natte landbouw onvermijdelijk, letterlijk en figuurlijk. […]

(Trouw, Duurzaamheid & Natuur, 14 april 2017, P10-11)

Sneeuw voor de zon

Pistes kunnen niet meer zonder kunstsneeuw. De kunst is die te maken zonder toevoegingen en met zo min mogelijk energie en water.

Voor het derde jaar op rij werkten de sneeuwkanonnen in Zwitserland afgelopen december vrijwel elke nacht om de pistes met kerst wit te maken. ‘Het sneeuw­seizoen in de Alpen is bijna zeven weken korter dan in 1970’, vertelt ijsspecialist en weerman Peter Kuipers Munneke. ‘En wanneer de temperatuur meer dan 2 °C stijgt, kan er tot 70 % minder sneeuw liggen in 2100.’ […]

(C2W, 3 april 2017)

Voetballen op schone kunststof

Kurk of vers rubber zijn het alternatief voor vermalen autobandrubber op kunst­grasvelden. Tot de ideale PE-kunstgraskorrel klaar is.

Sinds de uitzending Gevaarlijk spel van Zembla in oktober is er onrust over veelgebruikte kunstgraskorrels van vermalen autobanden. In het zogeheten SBR-infill (styreen-butadieen-rubber) zitten onder meer PAK’s en zink. Ze dampen uit en kunnen ook vrijkomen bij inslikken en huidcontact. Zembla suggereert zelfs een link met kinderleukemie. Het RIVM deed eind 2016 extra onderzoek en ziet geen gevaar voor de gezondheid. Maar voetbalclubs worstelen met het probleem en zoeken naar alternatieven. (…)

(C2W, 6 maart 2017)

Barcode van modderkruiper en babydraak

Dieren kunnen excelleren in verstoppertje spelen, maar DNA-sporen verraden hen toch. Met DNA-barcodes kunnen forensisch biologen al miljoenen organismen onderscheiden. Niet alleen in het veld, maar ook in de keuken.

Wie goed kijkt, ziet dat de brede geelgerande waterroofkever in Naturalis een pootje mist. Die zesde poot is vermalen voor de wetenschap. Het exemplaar werd al ruim voor de Tweede Wereldoorlog gevangen en hier in het natuurhistorisch museum opgeprikt. Toch lukte het moleculair biologen om DNA-fragmenten uit de keverpoot te isoleren. Daaruit leidden zij de samenstelling af van een klein kenmerkend stukje genetische informatie van het waterdiertje: zijn DNA-barcode. (…)

(Trouw, 25 februari 2017, Verdieping p14-15)

Chemie in de Tweede Kamer

Waar zouden we zijn zonder chemie? Neem bijvoorbeeld de Tweede Kamer. (…)

(Poster, bijlage bij Chemie Magazine, Februari 2017, PDF)

Een kind van eigen huid

Een ei- of zaadcel kweken uit een gewone huidcel, dat is al gelukt bij muizen. En het zal ook lukken bij mensen, voorspellen wetenschappers. Hoogste tijd voor discussie over de vraag wat hiermee wel en niet mag.

Een goed idee, moeder worden na je vijftigste, zestigste of zeventigste? Wat vindt u van een genetisch eigen kind voor homostellen? En hoeveel embryo’s mag je maken om er het beste er uit te kiezen? Allemaal vragen waarover we nu moeten nadenken, vindt Eli Adashi, hoogleraar medische wetenschappen aan Brown University. Het is namelijk gelukt om in het lab geslachtscellen te kweken voor muizen. Dat betekent dat er geen onoverkomelijk technisch obstakel is om ook menselijke ei- en zaadcellen te kweken, gelooft Adashi. (…)

(Trouw, 11 februari 2017, p 14-15, Topics)

Geef gul, maar wel voor echte hoop

Hartverwarmend zijn inzamelacties voor uitbehandelde kankerpatiënten. Maar weet u naar welke behandeling het geld gaat?

Jonge, vitale mensen die een ongeneeslijke ziekte krijgen. Het is de nachtmerrie van alle ouders, broers en zussen en kersverse partners. Toch overkomt het elk jaar weer tientallen Nederlanders, ook de sportiefste, mensen die altijd gezond aten en leefden. Zij krijgen een akelige ziekte als MS, ALS, alzheimer of een agressieve hersentumor. (..)

Dit artikel verscheen in het Nederlands Dagblad (31 januari 2017), Eindhovens Dagblad (4 februari 2017) en Brabants Dagblad (3 februari 2017) PDF

RSS Syndication